İçindekiler
Yaz aylarında etkinliklerden en popüleri hangisi diye sorulsa çoğu insanın yüzme diyeceğini tahmin edebiliriz. Bu spor tabii ki de sadece yaz aylarına özel değil fakat sıcak havadan kurtulmanın en güzel yollarından biri kendini serin sulara salmak olabilir. Bunu yapmak için de öncelikle yüzmeyi öğrenmek şarttır. Her ne kadar çok keyifli de olsa yüzme bilmeden boyu aşan bir havuza veya denize girmek ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, yüzmeyi nasıl öğrenebiliriz?
Yüzme Dersi Almak
Yüzme bilmeyen insanlara yüzmeyi öğretmek için kurulan ve işletilen birçok havuz merkezi bulunmaktadır. Hemen her şehirde en az bir tane ve muhtemelen birden çok olan bu merkezlere kayıt olarak bu işin eğitimini almış hocalardan yüzmeyi öğrenmek en kolay ve konforlu yol olabilir. Tabii ki yanınızda kim olursa olsun tedbiri elden bırakmamak ve bir anda derin sulara girmemek de önemlidir.
Kendi Başına Öğrenmek
Kendi başına denmesindeki kasıt yüzme öğrenilen yerde tek bir kişinin olması değildir. Buradaki kasıt yanında profesyonel ve bu iş için eğitilmiş biri olmaksızın bir aile bireyiyle, bir yakınla veya tamamen kendi başına olarak yüzmeyi öğrenmeye çalışmaktır. Çoğu insanın küçüklüğünde yüzmeyle ilgili kötü bir anısı bulunur. Bu anılar çoğunlukla yüzme bilmeden zorunda kalınca yüzer mantığıyla hareket edilerek kişinin kendisini suya bırakmasıdır. Veya bu olay biri tarafından suya itilerek de gerçekleşebilir. Evet, kendi başına da öğrenilmesi mümkün olan yüzme eğer bu yöntem tercih edilirse ekstra bir dikkat gerektirmektedir.
İlk önce yapılması gereken mümkünse boyu geçmeyen bir havuz bulunması ve orada ayak yere değmeyecek şekilde su üstünde kalma alıştırması yapılmasıdır. Yeterince alıştırma yapılıp su yüzünde kalınabildiğine kanaat getirdikten sonra parmak ucuyla da olsa yetişebileceğiniz bir havuz bulup orada bu antrenmanı ilerletmektir. Tabii ki uygun derinliklerde havuz bulmak kolay bir şey olmadığı için ikinci adım olarak havuzun kenarlarından tutunabilecek mesafede durarak alıştırmaya devam edilmesi gerekmektedir. Bu uygulamalar yapılırken herhangi bir sağlık sorunu veya bir tehlike anında yardım edebilecek ve tetikte duran birinin yanınızda olması da son derece önemlidir. Suda her şeyin olabileceğinin unutulmaması gerekir.
Ekstra Ekipman ile Öğrenmek
Bu ekipmanlar simit, kolluk ve benzeri adlar takınan ve insanın su üstünde durmasını sağlayan nesnelerdir. Ekipman kullanımı yukarıda bahsedilen yöntemlerde de önemli bir güvenlik aracı olarak kullanılabileceği gibi, su üstünde durmak için bacak hareketleri çalışmak açısından da çok yararlıdırlar.
Yüzmeyi Denizde Öğrenmek
Yukarıda hep havuzda nasıl öğrenileceği yazıldı, bunun nedeni ise denizde öğrenmenin daha zor olabilmesidir. Havuzu iyi araştırarak veya yetkililere sorarak derinliği hakkında tama yakın bir bilgi edinilebilir fakat denizde birden yükselen veya alçalan derinlik, dalga ve akıntı faktörleri onu daha tehlikeli yapmaktadır. Son olarak yüzmek, bilenler için bile tehlikeli bir spor iken bilmeyenlerin profesyonel bir yardım alarak öğrenmesi ve kendisine de en yüksek derecede dikkat göstermesi en doğrusu olur.