1. Anasayfa
  2. Bilişim

Yerel Ağ Sistemleri Nedir?

Yerel Ağ Sistemleri Nedir?
0

İçindekiler

Bilişim teknolojilerinin gelişmişlik düzeyi son yıllarda o kadar ileri safhalara taşındı ki artık bir bilgisayar sadece kendinden ibaret bir teknolojiyi ifade etmez oldu. Bilgisayarlar da tıpkı insanlar gibi kendi aralarında bilgi alış verişinin yapılabildiği, sadece bilgisayarlarla irtibat kurmayan, diğer teknolojik aletlerle de bağlantı kurabilen sistem parçaları haline dönüştüler.

Bir bilgisayarda bulunan bilgileri, verileri, resimleri, videoları vs. tüm sistem dışı kayıtları başka bir bilgisayar tarafından metrelerce hatta sistemin büyüklüğüne orantılı olarak bazen kilometrelerce uzaktan izlemek, takip etmek, yönlendirmek, başka cihazlara aktarmak, yazdırmak, farklı cihazlarla okutmak gibi birçok işlem artık çok basit görülen işlemler arasına girdi.
Bilgisayarlar, sahip oldukları yeteneklerini artık sadece kendi ana sistemlerinde kullanmıyor. Bağlı olduğu sistemleri yönetmek için de kullanabiliyor.

Yerel Ağ Sistemleri

Lan ismi verilen ve ağ bağlantısı olarak Türkçeye çevrilen bağlantı sistemleri, bilgisayar ve diğer ilintili bilişim teknolojilerinin birbirleri arasında entegrasyonu sağlayan ve birbirlerini görebilmelerini, anlayabilmelerini, yönlendirebilmelerini sağlayan halen daha en çok tercih edilen ve bilinen sistemlerdir. Yerel ağ sistemleri sayesinde özellikle işletmelerde yoğun bilgi akışları ustaca ve son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

İnsan eliyle yürütülen ve günlerce süren işlerde bilgisayarların sağladığı büyük yenilikler, yerel ağ sistemleri tarafından büyük organizasyonlara dönüştürüldü ve işlerlik hızına yüzbinlerce KB, MB ve GB hız katılmış oldu.

Yerel Ağ Sistemleri Nasıl Oluşturulabilir?

Yerel ağ bağlantısı kurmadan önce ihtiyacımız olan bir bağlantı sisteminin varlığından söz edilmesi gerekmektedir. Yani kuracağımız yerel ağ sistemine ihtiyacımızın olması gerekir. Aksi taktirde kuracağımız yer ağ sistemi işlevsiz kalacaktır.

Bu ihtiyacı belirledikten sonra en az iki adet bilgisayar arasında olmak üzere kaç adet bilgisayar arasında yerel ay yani LAN bağlantısına ihtiyacımızın olduğunu belirlemeliyiz. Bilgisayar sayısını da tespit ettikten sonra yerel ağda kullanacağımız bilgisayarlarda ihtiyacımız olan parça ve özelliklerin olup olmadığını araştırmalıyız.

Yerel ağda ihtiyacımız olan bilgisayarların hangi özelliklerde olması gerektiğini tespit etmeliyiz. Bu tespitten sonra ihtiyacımız olan özelliklerdeki bilgisayarları temin ederek özellikle Ethernet kartı olan ve ağda paylaşılacak bilginin büyüklüğünü kaldıracak bir hafıza yapısına sahip bilgisayarlarla yerel ağımızı oluşturmalıyız.

İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir