İçindekiler
1884 yılında Yenimahalle Üsküp’te dünyaya gelen Yahya Kemal Beyatlı’nın asıl adı Ahmed Agah’tır. İlkokul eğitimini Üsküp’te tamamlayarak, lise öğrenimine İstanbul Vefa Lisesi’nde devam etti. 1903 yılında Paris’e giden Yahya Kemal Beyatlı, Fransa’daki Albert Sorrel adında hocasının etkisi altında kalarak düşüncelerine yön verdi. Fransa’da 9 yıl kalması, Fransız Edebiyatı’nı yakından tanıma fırsatını elde etmesini sağladı. Edebiyatçıları yakından tanıdıktan sonra Doğu Dilleri Okulu’nda Arapça ve Farsça’sını geliştirdi. Yahya Kemal Beyatlı hayatı boyunca birçok başarılı esere imza atmıştır.
Yahya Kemal Beyatlı’nın Edebi Kişiliği
Türk Edebiyatı’nın gelmiş geçmiş en güçlü şairlerinden olan Yahya Kemal Beyatlı, Türk duruşunun ve seslenişinin vücut bulmuş halidir. Büyüleyici şiirleri ve mesleğine duyduğu aşkla ortaya nefis eserler koyarak, eşsiz başarılara imza atmıştır. Üstelik çeşitli gazetelerde yazıları yayınlanmıştır. Şiirlerini ilk defa Birinci Dünya Savaşı zamanında Ziya Gökalp’in çıkardığı Yeni Mecmua’da neşretmeye başlamıştır. Anadolu Kurtuluş Mücadeleri yıllarında ise cesaretli ve güçlü yazılarıyla milletçiliğin lideri sıfatını kazandı. Yahya Kemal Beyatlı hayatı, her daim dolu ve başarılı bir şekilde geçmiştir. Lozan’dan döndükten sonra İstanbul’da milletvekili seçilmiştir. Bir yıl Pakistan Büyükelçiliği’nde bulunduktan sonra İstanbul’da geri dönmüştür. Şiirlerinin yanı sıra makaleleriyle de ön plana çıkan Yahya Kemal Beyatlı, Türk Edebiyatı için oldukça önemli bir değerdir. Eserlerinde kullandığı dil, ahenk ve üslup, duygularını en güzel biçimde yansıttığını destekler niteliktedir ve her yaş grubuna hitap etmektedir.
Yahya Kemal Beyatlı Eserleri
Yahya Kemal Beyatlı sadece şiirleriyle değil düz yazılarıyla da başarılı eserler ortaya koymuştur. Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi Hikayeler, Siyasi ve Edebi Portreler, Edebiyata Dair, Çocukluğum Gençliğim Siyasi ve Edebi Hatıralarım, Tarih Musahabeleri ve Mektuplar-Makaleler düz yazıları arasında yer almaktadır. Şiirleri arasında ise en sevileni Sessiz Gemi’dir. Bunun yanı sıra; İthaf, Gazel, Akşam Musikisi, Bahçelerden Uzak, Özleyen, Ok, Duyuş ve Düşünüş de şiirleri arasında öne çıkmaktadır. Divan şiiri üzerine yoğunlaşan Yahya Kemal Beyatlı; Hayalşehir, Ufuklar, Mehlika Sultan, Mohaç Türküsü, Ezan, Eylül Sonu, Vuslat ve Hazan Bahçeleri gibi eserleriyle de adından sıkça söz ettirmektedir.