İçindekiler
Basit anlamda, veri güvenliği, verilerin yolsuzluktan ve yetkisiz erişime karşı korunma pratiğidir. Veri güvenliğinin arkasındaki odak, kişisel veya kurumsal verileri korurken gizliliği sağlamaktır. Veri, veri tabanlarımız da, ağ sunucularımızda ve kişisel bilgisayarlarda sütunlar ve satırlar olarak depolanan ham bilgi formudur. Bu, kişisel dosyalardan ve fikri mülkiyetlerden, piyasa analizlerine ve en çok gizli olan ayrıntılara kadar geniş bir bilgi yelpaze olabilir. Veriler, insan formunda okunabilecek veya yorumlanabilecek ilgi çekici herhangi bir şey olabilir.
Ancak, bu bilgilerin bir kısmı sistemi terk etmeyi amaçlamamaktadır. Bu verinin izinsiz olarak erişilmesi, büyük şirket veya kişisel ev kullanıcısı için çok sayıda soruna yol açabilir. Banka hesap bilgilerinizin çalınması, veri tabanındaki müşteri bilgileri için sadece soran sistem yöneticisi kadar zarar verici.
Büyük ölçüde internet yüzünden geç saate kadar veri güvenliğine büyük bir vurgu yapıldı. Verilerinizi yazılım çözümlerinden donanım mekanizmalarına kilitlemek için bir dizi seçenek vardır. Bilgisayar kullanıcıları bu günlerde kesinlikle daha bilinçli, ancak verileriniz gerçekten güvenli mi? Temel kurallara uymuyorsanız, hassas bilgileriniz sadece risk altında olabilir.
Veri Güvenliği Hedefleri:
- GİZLİLİK: Hassas bilginin yetkisiz kişilerden, kaynaklardan veya süreçlerden açıklanmasını engellemek
- BÜTÜNLÜĞÜ: Bilgilerin kasıtlı veya tesadüfi değişikliklerden korunması
- KULLANILABİLİRLİK: Sistem ve verilere gerektiğinde yetkili kullanıcılar tarafından erişilebildiğine dair güvence.
Verilerinizi Güvenceye Alma Yolları
- Veri Şifreleme: Verileri, kilidini açan bir anahtar olmadan kolayca okunamayan bir koda dönüştürmek.
- Veri Gizleme: Belirli veri alanlarını maskelemek için gerekli izin olmadan personel buna bakamaz.
- Veri Silme: Artık kullanılmayan verilerin tamamen kaldırılmasını ve yetkisiz kişiler tarafından kurtarılamamasını sağlamak.
- Veri Yedekleme: Verilerin kopyalarını oluşturmak, böylece orijinal kopya kaybedilirse kurtarılabilir.
Güvenli Belge Yönetimi
Raporlar, yangın veya sel gibi kırılmalar veya yıkımlara karşı daha savunmasızdır. Bilgisayarlı dokümantasyon, çeşitli bilgi yedekleme hedefleri verdiği için güvenli kayıt yönetimini garanti eder. Veri güvenliği, verilerinizi bilinmeyen bir şekilde güvenli hale getiriyor. Örneğin, şifrenizi kötü niyetli bir kullanıcıyla paylaşmak istemezsiniz. Dijital güvenlik söz konusu olduğunda, dijitalleştirilmiş bilgiler, şifreleme ve şifrelerle programcılar / onaylanmamış personelden korunabilir.