1. Anasayfa
  2. Bilişim

Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?
0

İçindekiler

Veri güvenliği, 3 temel bileşenin bir araya gelmesi ile sağlanabilir. Bu bileşenler bütünlük, gizlilik ve erişilebilirliktir. Veri güvenliği kapsamında çoğu bileşen koruma altına alınabilse de kurumsal bilgiler her zaman veri güvenliği teknoloji ve çözümleri için büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar teknoloji ile alakalı çözümler gündeme geliyor olsa da bilgi güvenliği seviyesini belirleyen esas durum uygulanmakta olan kurumsal güvenlik politikalarıdır.

Teknolojik sistemler üzerinde yer alan verilerin güvenliği çok uzun bir süredir şifrelenme yöntemi ile korunmaktadır. Bunu yanı sıra elektronik ortamlarda verilere erişmeyi engellemenin yanında fiziksel şekilde de verilere erişmenin engellenebilmesi çok önemli bir detaydır. Bu şekilde hem fiziksel olarak hem de elektronik ortamda verilere erişmeyi engelleyen en etkili yöntem yetkilendirme yöntemidir. Özellikle bir kurum ya da firmanın odaklanması gereken husus fiziksel erişimdir. Yetkilendirme sisteminin anlaşılamadığı durumlarda tek başına şifreleme yöntemi ile veri güvenliğinin sağlanması mümkün olmayabilir. Bu durumda erişim hareketleri izlenemediği için veriler büyük risk altında olacaktır.

Kurumlarda Oluşabilecek İç Veri Güvenliği Tehditleri

Dış tehditlerin yanı sıra kurumlarda verilerin güvenliğini tehdit eden en büyük etken iç tehditlerdir. Buna sebep olarak mobil cihazlarda yaşanan yoğunluk gösterilebilir. Bu tehditlere çözüm olarak kendi cihazını getir çözüm yolu ile kimin, nereden ve nasıl bir ağa ulaşabildiği grafiksel arayüzler ile ayarlanabilmektedir. Şeffaflık ve ağ güvenliği sağlayan bu çözüm meydana gelebilecek olan iç tehditlerin raporlanabilmesine de imkân sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde firma ve kurumlar meydana gelebilecek tehditleri öngörebilen bir ağ yapısına sahip olacaklarıdır.

Veri Güvenliği İçin Bireysel Kullanıcılar Bilinçlendirilmeli

Veri güvenliğinin tam anlamı ile sağlanabilmesi için alınacak teknolojik önlemlerin yanı sıra bireysel kullanıcıların da konu hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Bu bilinçlendirme kapsamında bilgisayar okuryazarlık eğitiminin verilmesi de çok faydalı olacak yollardan bir tanesidir. İnsan faktörünün dışında yer alan bir diğer veri güvenliği önlemleri cihaz profili ve politika yönetim, kimlik denetimi, izlenme ve veri gizliliğinin sağlanmasıdır. Bunlardan farklı olarak en önemli etkenlerden bir diğeri kurumlar ve firmalar arası işbirliği ve iletişimin tesis edilmesidir.

İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir