1. Anasayfa
  2. Bilişim

Sanallaştırma Nedir?

Sanallaştırma Nedir?
0

İçindekiler

Sanallaştırma yani virtualization fiziksel ekipmanların sanal ağlarla ortak kullanılmasını sağlayan bir teknolojidir. Bulut bilişiminin yani ortak kullanmanın en önemli unsurlarındandır. Özellikle kuruluşlarda tek bir bilgisayar ve fiziksel ekipmanları birçok kişinin kullanmasıyla iş hayatında kolaylık sağlar. Kısacası bilgisayarlara ait fiziksel donanımlar, yazılımlar gibi kaynaklar soyutlanmış bir şekilde başka bilgisayarların kullanımına sunulur.

Sanallaştırma Türleri

1) Ağ Sanallaştırması

Birden fazla servis sağlayıcılarının birden fazla kullanıcıların kullanımına sunulmasına ağ sanallaştırması denir. Sanal ağlar ağ kaynaklarının kullanıcılar arasında paylaşımını ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar.

2) İşletim Sistemi Sanallaştırması

Ortak veri kaynağındaki işletim sisteminin paylaştırılmasıyla diğer kullanıcıların işletim sistemlerindeki bakım, onarım ve konsolidasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesine kolaylık sağlar. OS sanallaştırması da denir. Aynı sanallaştırma yazılımlarını kullananların (aynı VMmare kullananlar) bile izole edilmesini sağlamaktadır.

3) Sunucu Sanallaştırması

En çok kullanılan sanallaştırma türüdür. Sunucuların ortak bir havuzdan birden fazla kullanıcıya sunulmasını ifade etmektedir. Donanım ihtiyacını en aza indirmesiyle bakım maliyetlerinin düşmesi ve enerji tasarrufu gibi olumlu sonuçlar doğurur. Ayrıca farklı türdeki yazılımların sadece kendi sanal ortamlarında çalışmasını sağlayarak sistemin güvende kalmasını sağlamaktadır.

4) Depolama Alanlarının Sanallaştırılması

Bu sanallaştırmayla fiziksel depolama alanlarının birleştirilmesini ifade eder. Farklı depolama alanlarının tek bir kaynakta birleştirilmesidir.

Sanallaştırmanın Faydaları

  • Kolaylık: Ortak fiziksel ekipmanların ve sunucuların çok sayıda bilgisayar ortamında kullanılmasını ve kontrol edilmesini sağlar.
  • Güvenlik: Sanallaştırma kolay erişim kontrolü sağladığı için sistemdeki güvenlik sorunları kolaylıkla tespit edilebilir.
  • Uyum: Tek bir fiziksel bilgisayar üzerinden farklı işletim sistemlerine birbirlerini etkilemeden veri aktarımı sağlar.
  • Kaynakların Etkin Kullanımı: Ortak fiziksel ekipmanlar dışında ek bir donanım kullanılmasına gerek kalmaz. Bu şekilde kaynaklar etkin kullanılır.
  • Hata Tespiti: Sanal makinelerin birinde meydana gelen hatalar diğer sistemlerden izole edilmiştir. Sistem yöneticisi söz konusu hataları çözerken diğer sanal sistemler hatadan bağımsız şekilde çalışmaya devam eder.
  • Taşınabilirlik: Sanal ortamdaki veriler hiçbir kayba uğramadan diğer fiziksel makinelere taşınabilmektedir.
  • Uygulamaların Ayrılması: Sistemdeki servis ve uygulamaların birbiriyle çakışması engellenebilmektedir.
  • Maliyet: Kaynakların etkin kullanılmasıyla elektrik, personel gibi maliyetlerin yanı sıra donanım maliyetleri de düşüktür.
İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir