İçindekiler
Kuyruklu yıldızlar güneş sisteminde hareket halinde bulunan çoğu zaman buz tutmuş gazlar ve az oranda kaya ile tozdan meydana gelen oldukça düzensiz şekilleri olan, ufak boyutlu kütlelerdir. Kuyruklu yıldızların çapları çoğu zaman 1-2 kilometrenin yukarısına çıkmaz. Kütlenin ana gövdesine çekirdek denir. Çekirdeğin yapısında su, metan, nitrojen ve farklı buzlardan bulunur.
Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde oldukça uzun yörüngelere sahiplerdir. Yalnızca Güneş’e yakınlaştıkları zaman göz ile görülür. Normalde oldukça soğuk kütlelerdir. Güneş ışınları aracılığıyla ısıtıldığı zaman yapılarındaki buz katı halden gaz hale geçmeye başlar.
Kuyruklu Yıldız Nasıl Oluşur?
20.yy’ın sonlarına değin astronomi bilimiyle ilgilenen insanlar, kuyruklu yıldızların nasıl meydana geldiğine ilişkin oldukça yetersiz bilgiye sahipti. Asteroitler çok uzun zaman önce gerçekleşen bir gezegen patlamasından kalmıştır. Kuyruklu yıldızlar ise vakumda uçan taş ve kum parçacıklarından meydana geldiklerine inanılmaktaydı. Teoriye bakılırsa bu parçacıklar herhangi bir gezegenin yörüngesine girerse, çekim kuvveti kuyruklu yıldızı İç Güneş Sistemi’ne sürükler ve Dünya’dan gözükmesini sağlamaktaydı. Ancak zamanla teorilerde birtakım açıkların olduğu görüldü.
Bazı bilim adamları hareket halinde bulunan kum kütleleri teorisinin yeterli olmadığını iddia etti. Bu teori periyodik olarak Güneş’in yakınında bulunan kuyruklu yıldızlarda her defasında nasıl bir kuyruğun meydana gelebileceğini açıklamakta yetersizdi. Evvelce kum parçalarının güneşe yakınlaştıkça eriyecek biçimde buz ile çevrili olduğu düşünüldü. Ancak bu halde de az seviyedeki buz tek bir seferde eriyip kaybolacaktı. Arda kalan tek ihtimal kuyruklu yıldızların kum veya taştan değil büyük buz parçalarından meydana gelen katı yapılar olmasıydı. Bu netice bilim adamlarını kuyruklu yıldızların nereden ve nasıl meydana geldiğini baştan düşünmeye zorladı ancak bu boyutta buz kütleleri Güneş Sisteminin yalnızca belirli noktalarından oluşabilirdi.
Kuyruklu Yıldızların Özellikleri
Kuyruklu Yıldızların nasıl bir yapıda oldukları ve ne oldukları konusunda birçok yanlış kanaat bulunmaktadır. Kuyruklu yıldızların özellikleri şunlardır. Kuyruklu yıldızların gövdesi buzdan meydana gelir ve büyüklükleri birkaç metreden ila birkaç kilometre arasında değişir. Kuyruklu yıldız yörüngesi esnasında Güneş’in etrafından her geçtiğinde süblimleşme nedeni ile kütlesinin bir bölümünü kaybeder. Yeterince Güneşin etrafından geçen kuyruklu yıldız parçalara ayrılır ve yok olur. Bunun haricinde kuyruklu yıldızlar Güneş’in veyahut farklı bir gezegenin oldukça yakınından geçerse de yol alabilir. Kuyruklu yıldızların önemli bir bölümü Kuiper Kemeri ve Oort Bulutunda meydana gelir. Bu bölgeler Güneş Sistemi’nin dış bölgeleridir.
Kuyruklu Yıldızların İsimlendirilmesi
Kuyruklu yıldızlar kategorilere ayrılır. Bunların en dikkat çekeni periyodik olup olmadıklarıdır. Geçmiş zamanlarda kuyruklu yıldızlar, yıldızı bulan kişinin adı ile isimlendirilirdi. (Sir Edmond Halley’in keşfettiği Halley Kuyruklu Yıldızı gibi). Günümüzde ise kuyruklu yıldızların adlandırılması Uluslararası Astronomi Örgütü aracılığıyla belirlenen yönetmelikler ile yapılmaktadır. Bulunan kuyruklu yıldızlara bir resmi isim verilir ve bununla birlikte onu bulan kişinin soy ismi ile de tanımlanabilir.