1. Anasayfa
  2. Coğrafya

Karadeniz Bölgesinde Hangi Madenler Çıkarılır?

Karadeniz Bölgesinde Hangi Madenler Çıkarılır?
0

Ülkemizin birçok bölgesinde çeşitli madenler yer aldığı için maden yönünden zengin bir ülkede yaşamaktayız. Bu makalede bahsedeceğimiz şeyler sayesinde Karadeniz Bölgesi ve bu bölgede çıkarılan madenler hakkında bilgi edinebileceksiniz. Edineceğiniz bu bilgiler size hayatınız boyunca genel kültür olarak katkı sağlayacaktır.

Karadeniz Bölgesi ülkemizin kuzey kısmında yer alıp yıl boyu oldukça yağış alan bir bölgedir. Bu bölge iklim şartlarından dolayı çay ve fındık üretiminde tanınmış bir bölgedir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sayesinde yeraltı kaynakları bakımından da oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Örnek verecek olursak Doğu Karadeniz Bölgesi bu konuda altın, bakır, linyit, çinko, bentonit, demir, mermer gibi maddelere sahiplik ettiği gibi farklı bölgelerde ise geleceğin önemli bir madeni olan uranyumun olduğu belirlenmiştir.

Madenler ve Şehirler;

Ordu sahil kesiminde yapılan araştırmalara göre uranyum olduğu belirlenmişti ve buna ek olarak MTA (Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü) tarafından yapılan bir diğer araştırmada ise Giresun’da da uranyum bulunduğu açıklandı.

  • Ordu: Ulubey İlçesi’nin Sayaca ve Akoluk bölgeleri ve aynı zamanda Ünye’nin Kumarlı Mevkii bölgeleri altın yataklarına ev sahipliği yaptığı belirlenmiştir. Akoluk bölgesinde yaklaşık 1 milyon ton altın olduğu, Sayaca bölgesinde ise 17 bin ton, Kumarlı çevresinde ise 1 ton altın olduğu yapılan araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir. Aynı zamanda Fatsa, Gölköy ve Kumru bölgelerinde kurşun, çinko ve bakır madenleri bulunduğu tespit edilmiştir.
  • Giresun: Görege İlçesi’nin Çanakçı bölgesinde yaklaşık 1 ton kadar altın ve Şebinkarahisar bölgesinde ise yaklaşık 300 ton kadar uranyum madenine rastlanılmıştır. Lehnoz bölgesinde halen işletilmekte olan iki buçuk milyon ton bakır ve iki milyon üç yüz on iki bin çinko madeni bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Giresun ilimizde pirit ve kurşun yatakları belirlenmiştir.
  • Trabzon: Trabzon ilimiz maden açısından en çok kireçtaşı yatağına sahiptir. Trabzon’un Hacımehmetköy bölgesinde yaklaşık 39 milyon ton kireçtaşı yatağına rastlanırken, eski zamanlarda bu bölgede demir madeni olduğu ve aynı zamanda işletildiği bilinmektedir. Ancak bu zamanda bile 200 ton maden cevheri olduğu tespit edildi. Bunların yanı sıra Trabzon’un bakır, kurşun ve çinko gibi madenlere sahip olduğu bilinmektedir.
  • Rize: Rize ilimizde ise bakır, çinko ve kurşun gibi maden yatakları yer almaktadır. Bu maden yataklarının Çayeli bölgesinde yaklaşık 10 milyon 600 bin kadarı görünür ve yaklaşık 15 milyon ton kadarı işletilir halde olduğu bilinmektedir. Bu madenlerin yanında Fındıklı İlçesi’nde yaklaşık 3 milyon 600 bin kadar görünür olan ve yine aynı ilçenin Akkaya bölgesinde yaklaşık 400 bin ton demir madeni olduğu tespit edilmiştir.
  • Artvin: Artvin’in en çok barındırdığı maden altın olarak biliniyor. Çünkü Akarsen bölgesinde bulunan altın rezervinin yaklaşık değerinin 4 milyon ton olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Gümüşhane, Esendağı, Kafkasör bölgelerinde yaklaşık olarak 2 milyon altın madeni olduğu tespit edilmiştir. Altının dışında Artvin’in Murgul ve Borçka bölgelerinde bakır, çinko ve kurşun madenlerinin de oldukça fazla olduğu tespit edilmiştir.
İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir