1. Anasayfa
  2. Hayvanlar Alemi

Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Bakımı ve Üreme

Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) Bakımı ve Üreme
0

İçindekiler

Hint Bülbülü olarak adlandırılan kuşlar ispinoz kuş ailesine aittirler, ülkemizde hint bülbülü olarak bilinmektedirler. Ufak, narin ve çok hareketli kuşlardır. Hint bülbülleri kolayca evde üretilebilirler. Hint bülbüllerinin bakımı ve beslenmesi çok zor olmamakla birlikte kolayca ev ortamında bakılabilir.

Hint Bülbülü Bakımı, Kafesi ve Beslenmesiyle İlgili Genel Bilgiler;

Bir çifti 45 cm yükseklik,38 cm genişlik ve 30 cm derinlikte olan bir kafeste bakabilirsiniz.(Bu değerler kuşlar için uygun olan değerlerdir.)

Ülkemizde sıkça beslenen petshoplarda sıklıkla karşılaşılan Hint Bülbülleri muhabbet kuşları gibi evde kolayca beslenebilen bir türdür. Hint bülbülleri konuşamazlar. Bakımları kolaydır, bol miktarda su ve yem tüketirler, kulağa hoş gelen ve aşırı gürültülü olmayan ötüşleri vardır. Hint bülbülünü odanızda, evinizde dolaşmasına izin verebilirsiniz. Ancak kafeslerini sürekli aynı yerde tutunuz. Kuşunuz gezip dolaştıktan sonra acıkması veya susması ile kafesine kolayca geri döner. Muhabbet kuşlarına göre daha sempatik, hareketli ve küçük kuşlardandır.

Hint bülbüllerinin anavatanı ve habitatı Avustralya’dır. Hint bülbülleri çok sayıda mutasyona uğraşmış ve değişik türleri vardır.

Hint bülbüllerinin kuluçka süreleri 14 gündür. Yeni doğan yavrularla birlikte kafeste sürekli taze su ve yem bulundurulmalıdır. Hint bülbüllerinin elle beslenmesi tavsiye edilemez yavruları anne ve babanın beslemesi gerekmektedir. Ayrıca elle beslemek yavruların çok ufak olmasından dolayı onları öldürebilir.

Hint bülbüllerini beslemek için aşağıdaki yem karışımlarına ihtiyaç vardır;

  • Kırmızı darı
  • Sarı darı
  • Beyaz darı
  • Kanarya yemi
  • Nijer tohumu

Bunların dışında mineral bakımından zengin; grit, kalamar kemiği ve taze içme suyu kafeste her daim bulunmalıdır.

Hint Bülbülü Sesi Ötüşü

Bu konumuzda hint bülbüllerinin sesleri ve ötüş şekillerinden bahsedeceğiz. Öncelikle hemen sesimizi dinleyelim ve hint bülbülü sesini ötüşünü dinlerken yazımızı okumaya devam edelim.

Bazı insanlar bazı seslerden rahatsız olabilir. Sürekli yüksek sesle öten bir kuştan da rahatsız olmamak elde değildir. Hint bülbüllerinin de çok fazla öttüğünü ve çok hareketli olduklarını söyleyebiliriz. Hiç durmadan kafesin içinde oradan oraya gezerek öterler. Ancak bu ötüşleri çok fazla yüksek tonlarda olmadığı için aşırı rahatsızlık vermez. Yinede bu rahatsızlık kişiden kişiye değişebilir.

Yazıda eklediğim ses kaydını dinleyerek veya petshoplarda yer alan hint bülbüllerini dinleyerek karar verin.

Hint Bülbülü Beslenme, Hint Bülbülü Ne Yer?

Hint bülbüllerimizi nasıl beslemeliyiz? Hangi yemler hint bülbülleri için uygundur? Bu yazıda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Kuşlarımız da en dikkat etmemiz gereken konulardan biri beslenme konusudur. Kuşlarımızı ne kadar iyi ve düzenli beslersek kuşlarımızdan o ölçüde verim alırız. Ayrıca kuşlarımızın hastalıklara ve problemlere karşı daha güçlü ve savunmalı olarak sağlık bir şekilde yaşamasına imkan tanımış oluruz.

hint bülbülü

Hint bülbüllerine genel olarak aşağıdaki yem karışımından oluşan bir öğün sunmalıyız;
beyaz darı, sarı darı, kırmızı darı, kanarya yemi, kenevir. Bu karışımı kuşlarımıza genel olarak beyaz darı ağırlıklı olmak üzere verebiliriz. Az miktarda yeme eklenecek diğer tohumlar; nijer, keten tohumu, devedikeni, cim tohumu, perilla, anason, kereviz tohumu.

Dikkat; bu karışımlar çok iyi bilen kişiler tarafından hazırlanabilir eğer çok fazla bilginiz yoksa paketler içerisinde hazır satışan yemleri kullamanızı tavsiye ederiz.

Kuşlarımıza dal darı olarak satılan yemlerden de verilmelidir. Kuşlar bu yemi yerken ayrıca hoşça vakit geçirmiş olurlar.

Hint Bülbülü Üreme, Çiftleşme ve Hint Bülbülü Yuvası

Hint bülbülleri üreme konusunda oldukça verimlidir. Doğada bu kuşların savunma mekanizması bir nevi üremedir. Yaşadıkları kafese, eve ve ortama alıştıkları gibi üreme ve yavru yapma işlerine başlarlar. Yuva olarak kapalı hasır yuvayı tercih ederler.

hint bülbülü

Yuvayı erkek kuş yapar. Yuvaya telyiz, kendir vb. malzemeler taşıyarak inşa eder ve dişiyi bu yuvaya davet eder. Petshoplarda yuva kılı şeklinde satılan ürünler kullanılır.

Dişi hint bülbülü yuvaya girip gaga tıkırdatma veya erkeği kaşıma hareketleri yaptığı an anlaştıklarına işarettir ve bundan sonra çiftleşme başlar. Erkek çeşitli kurlar yaparak dişinin gönlünü çalmaya çalışır. Çiftleşme başarı ile sağlanırsa 4-5 gün içerisinde dişi hint bülbülü yumurtlar. Çok önemli; kafeste mutlaka kalamar kemiği bulunmalıdır dişi kuş kalamar kemiği yiyerek yumurtayı oluşturacak kalsiyumu kesinlikle sağlamalıdır.

Hint bülbülleri yaşlarına göre 3 ile 7 yumurtaya kadar yumurta çıkartabilirler. Dişiler 3. veya 4. yumurtadan sonra kuluçkaya oturmaya başlayabilirler bu sizi endişelendirmesin. Yumurtalar ilk yumurtlandıklarından sonra 5 gün serin bir ortamda dayanabilirler. Hatta dişinin böyle yapmasının birde faydası vardır. Böylelikle aynı gün ısıtılmaya başlayan yumurtalardan yavrularda aynı gün çıkmış olur ve yavrular arasında daha eşit bir rekabet olacağından ölüm oranı düşer.

Dişi kuluçkaya oturduktan 5 gün sonra eğer dişiyi korkutmadan yumurtaları alma şansınız varsa alıp yumurtayı ışığa tutarsanız dolumu boş mu olduğu hakkında fikir edinebilir böylelikle kuşun boş yumurta üstünde vakit kaybetmesini engelleyebilirsiniz. Işığa tuttuğunuz yumurta düz sarı renkte ve içinden ışık geçiyorsa boştur ama ortası kararmış ise içeride yavru var demektir. Kuluçkaya oturmasından 13-14 gün sonra yavrular çıkmaya başlar. Yuvalarına son derece bağlı olan bu kuşlarda erkekte dişiye kuluçkada ve yavruları beslemede yardımcı olur ama bu bağlılığa rağmen yuvaya sizin fazla ilgi göstermeniz verdiğiniz rahatsızlık kafesin yerini değiştirmeniz yuvayı terk etmelerine neden olabilir ve bu kuşların yavruları örneğin kanarya yavrusu gibi elle beslenmeye pek müsait değildirler.

Yavruların çıkmasıyla birlikte unutmamalıyız ki temel besin yemdir. Yumurta maması haftada 2 ye çıkartılmakla birlikte daha fazlasından kaçınılmalıdır. Normal yemlerini yiyen yavrulara haftada 2 kere verilen mama onların gelişimine takviye olacaktır ama daha fazlası ishale ve de ölüme sebebiyet verecektir.

5/5 - (1 vote)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir