İçindekiler
Hayvanlarda tüy dökülmesi bazı durumlarda sağlık belirtisi olabilirken, bazı durumlarda ise sahibine çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Sağlıklı hayvanın tüyleri dönemine göre dökülmektedir. Gelişim süreçlerini tamamlayan hayvanlar yaş itibariyle kabuk yenileme gibi tüy dökme mevsimine girerek tüylerinin döküp yeni tüylerine kavuşurlar.
Tüy dökme süreci dikkatlice takip edilmeli, normal olmayan miktarda dökülmelerle karşılaşılması durumunda derhal veterinere götürülmelidir. Bazı hayvan gruplarının tüy sağlığı açısından önem arz eden gerekliliklerden biri de hayvanın taranmasıdır. Gün içerisinde evde yada dışarıda kir, toz ve çeşitli pisliklere maruz kalan tüyler bazı hayvanlarda soruna yol açmaktadır. Bunu çözümü olarak sık sık bu durumlarda hayvanın temizliğine dikkat etmek, hayvanı taramak, iç içe geçmiş tüylerin bakımını sağlamak gerekir.
Tüy Dökümündeki Etkenler
Hayvanlarda tüy dökümüne çevresel faktörlerinde etki ettiği bilinmektedir. Sıcak ve soğuk hava şartları, nemli veya kuru hava gibi etkenler de doğrudan etki edebilmektedir. Biyolojik olarak bakıldığında ise, hayvanlarında insanlar gibi hormon değerleri vardır. Ve bu değerlerde meydana gelebilecek olumsuz değişiklikler sonucu tüylerinde hasara veya dökülmeye sebep olabilmektedir.
Hayvanlarda kızgınlık, çiftleşme, hamilelik gibi nedenlerden dolayı da tüy dökümü meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda yanlış beslenme ve diyet programları da sindirim sistemine zarar vererek dış etken sonucu tüy dökümüne neden olabilmektedir. Veteriner kliniklerde kırpma işlemi ile alınan tüylerde kulak verilmesi gereken konulardan birisi ise; ”Tüyleri çöpe dök ” uyarısıdır. Temiz bakım yapmanın önemi hayvanların tüydökümünden sorunsuz çıkması ile görülmektedir.
Mevsimsel Dökülme
Mevsim değişikliklerine bağlı olarak meydana gelen dökülmelerde, Veteriner hekimlere göre korkulacak durum söz konusu olmadığı belirtilmekte, bu tüy dökümünün hayvanda hastalık belirtisine neden olmadığı bildirilmektedir. Özellikle yaz mevsimlerinde daha yoğun şekilde tüy dökülmesi meydana geldiği görülmektedir.
Bu dökülmelere karşı alınacak önlemler arasında takviye yemler, tüy ve cilt bakımı, hayvanı stres ve ögelerinden uzak tutmak, aşılarını düzenli ve vaktinde yaptırmak, Dış parazit ve pire gibi canlılardan uzak tutmak gerekir. Hastalık belirtilerinde bölgesel olarak tüy dökülmeleri meydana gelmektedir. Mevsimsel dökülmelerde ise hayvan vücudunun geneline yayılmış bir dökülme söz konusu olmaktadır. Bu süreçte hayvandaki hareketlerde ve reflekslerdeki meydana gelen değişikliklerde göz önünde bulundurulmalı, aksi halde gereği yapılmalıdır.