İçindekiler
İkinci Yeni Akımı
İkinci Yeni Akımı’nın üslubu ve dili, mantıktan ve halk dilinden kaçışı açısından özellikle gelenekçi, sosyalist ve toplumcu kesimlerin dikkatini üzerlerine toplamaya neden olmuştur. Bunlara rağmen, şiirde serbest denemelerin, anlamda ve sözde atılımların aşırı derecede yapılması, şiirimize yeni imkanlar, geniş ufuklar ve anlatım güçleri getirdiği ön plana çıkmıştır.
1955 ve 1965 yıllarını kapsayan dönemde yer edinmişlerdir. Akımdaki şairler arasında bir gruplaşma bulunmamaktadır. Bu kısa dönemde şiirlerindeki benzerliklerinden dolayı ayrı ayrı yerlerde yayınlanmasına rağmen bu ad ile anılmaya başladılar. İkinci Yeni Akımı şiiri, savaşa koşullanmış insanların dünyaya kendini yeniden alıştırmaya çalışmasıdır. İkinci Yeni Akımı’nda tüm mesele, kelimelerin maceralarının anlam ve söz olarak değerini bilip, genel kültür ve geniş ufuklar ile alıp taşıyabileceği yükleri ölçmektedir. Şairler, bilinen kelimeleri kullandıkça, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, okuyuculara bir şeyler hatırlatmaktan ve anlatmaktan uzak kalacaklardır.
İkinci Yeni Akımı’na Dahil Olan Yazarlar;
Cemal Süreya
1931 yılında Erzincan’da doğan Cemal Süreya’nın asıl ismi Cemalettin Seber’dir. Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden mezun olmuştur. Uzun bir süre müfettişlik ve müfettiş yardımcılığı yapmıştır. 1982 yılında müşavir maliye müfettişliği mesleğinden emekli olmuştur. Birçok dergide şiirleri ve yazıları yayınlandı. Türkiye Yazıları, Oluşum, Maliye Yazıları dergileri ve Saçak dergisinin sanat-kültür bölümünü uzunca bir süre yönetmiştir. Yazdığı şiirler ve yazılar ile İkinci Yeni Akımı’nın önde gelen şair ve kuramcılarıyla bir tutuldu. Başlıca eserleri şunlardır; Sevda Sözleri, Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni.
İlhan Berk
1918 yılında Manisa’da doğan İlhan Berk, ilk ve ortaokulunu doğduğu yerde tamamlamıştır. Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca öğretmenliği yaptıktan sonra Ziraat Bankası Yayın Bürosu’na çevirmen olarak girdi. 1969 yılında emekli olmuştur. İkinci Yeni Akımı’na dahil olarak Köroğlu, Çivi Yazısı, Galile Denizi, Mısırkalyoniğne kitaplarıyla dönemin şiirlerini yansıtmıştır. Başlıca eserleri şunlardır; Günaydın Yeryüzü, Türkiye Şarkısı, İstanbul.
Edip Cansever
1928 yılında İstanbul’da doğan Edip Cansever, ortaokulunu Kumkapı’da, liseyi ise İstanbul Erkek Lisesi’nde okumuştur. İkinci Yeni şiirindeki yeri, anlama verdiği önem bakımından Turgut Uyar’a yakındır. Uzun soluklu şiirlere önem veren şair, genellikle şiirlerinde “otel” metaforunu kullandığı için “Oteller Şairi” olarak anılmaktadır. Başlıca eserleri şunlardır; Umutsuzlar Parkı, Nerde Antigone, Yerçekimli Karanfil, Oteller Kenti.
Ece Ayhan
1931 yılında Muğla’nın Datça ilçesinde doğan ve asıl adı Ece Ayhan Çağlar olan şairimiz öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Alaca, Gürün ve Çardak ilçelerinde kısa bir süre kaymakamlık yapmıştır. Ece Ayhan neredeyse her şiirinde hem Türkiye hem de şiir üzerine görüşlerine yer vermiştir. Ece Ayhan’ın şiirlerinde kent yaşantısı, portreler, özel adlar, uzak ve yakın tarihten olaylar ile entelektüel bilgi birikimi sayesinde resmen şiir sözlüğü kurmuştur. Başlıca eserleri şunlardır; Bakışsız Bir Kedi Kara, Kınar Hanımın Denizleri, Mor Külhani.