İçindekiler
Ülkemizde oluşan yer şekillerine bakıldığı zaman çeşitli yapılara rastlamak oldukça kaçınılmazdır. Bu yer şekillerinin hepsinde oluşan pay farklı ya da aynı zamanda ortaya çıkmasıdır. Dünyada dört farklı jeolojik dönem vardır. Bunlar arasında günümüzü şekillendiren jeolojik yapı dördüncü jeolojik yapıdır.
Bu süreçte kıtaların birbiriyle çarpışması ya da kara oluşması sonucu birçok değişik yapıdan bahsedebiliriz. Bunlardan biri olan ege denizinin oluşması dördüncü zamana denk geliyor. Bu zamanda oluşan yapılar şu an günümüzün şekillenmesine yardımcı oluyor. Bu zamanda oluşan diğer oluşumlar buzullar, boğazlar, dağları yükselmesi gibi birçok oluşum vardır.
Kıta çarpışması
Kıta çarpışması sonucu oluşan denizler ve buzullar daha çok iç kuvvetler olarak bilinir. Bu süreçte oluşan denizler sahip olduğu çevreninde iklim yapısını değiştirerek kendisine uygun bir iklim yapısı meydana getirir. Bu iç kuvvetler oluşumunda yer altındaki fayların çarpışması sonucu oluşan dalgalanmaların ve bu dalgalanmalardan dolayı kıta çarpışması sonucu bazı yapıların oluşması bilinir. Bir diğer oluşuma sebep veren ise yer altındaki magmanın kırılması sonucu dağların yükselmesi durumunda kıtaların şekillenerek oluşum sağlamasıdır. Bu şekilde oluşan bilgiler genel kültür çevresinde ülkemizin oluşumu hakkında bilgi sahibi oluruz.
Ege denizi özellikleri
Ege denizi dördüncü zamanda oluştuğundan bazı özellikleri de içinde barındırır. Bu özelliklerden biri olan denizin ikliminin ılıman bir çerçevede oluşmasını sağlar. Denizin tuzluluk oranı az olduğundan her türlü faaliyetler yapılır. Denizin havasının dağların içyapılara kadar sokulması ile ege denizine olan bütün yerleşim yerlerinde deniz havası hissedilir. Dördüncü zamanda oluştuğundan volkanik dağ görülmemekle birlikte bazı yer şekillerinde dördüncü zamanda kalan izler taşırlar. Bu oluşum ege karası çökerek Akdeniz’den gelen sular bu karayı doldurarak ege deniz oluşumuna katkı sağlamıştır.
Dördüncü jeolojik
Bu jeolojik devirde şu an yaşadığımız yeryüzü şekilleri oluşmuştur. Bu jeolojik dönemde ege denizi, İstanbul boğazı, Çanakkale boğazı ve ria kıyı tipleri oluşarak Türkiye’nin bugünkü halini almıştır. Bu sebepten dolayı deniz özelliği göstermeyen Karadeniz ise boğazlar ile bağlantısı olduğundan deniz olma özelliği kazanır. Bu dönem içerisinde oluşan diğer tüm gelişmeler ise buzulların oluşmasıyla Türkiye’de bazı noktalarda buzul oluşumlarına rastlanır. Yani Anadolu’da toptan yükselme yaşanarak günümüzün oluşumları ortaya çıkar. Bu bilgiler doğrultusunda ise Anadolu’yu daha iyi tanımış oluruz.
Jeolojik dönemler
Türkiye’nin oluşmasında dört jeolojik zamanda etkili olmuştur. Bunların oluşturduğu yapılar kendilerine ait özellikleri ile ön plana çıkarak oluştuğu dönem hakkında bilgi verir. Bu sayede oluşan yapıları daha bilgili bir şekilde inceleme fırsatı bularak dönemlerine ait kalıntıları daha detaylı şekilde anlamlanır. Bu bilgiler doğrultusunda eskiye dair oluşan coğrafi yapıların nasıl oluştuğuna dair dersler çıkararak günümüzde faydalı olan alanda kullanılabilir. Bundan dolayı eskiden oluşan fosillerden günümüzün elektrik ihtiyacını karşılayabiliriz.