1. Anasayfa
  2. Coğrafya

Dünyanın Hangi Hareketi Mevsimlerin Oluşmasını Sağlar?

Dünyanın Hangi Hareketi Mevsimlerin Oluşmasını Sağlar?
0

Mevsimlerin oluşması Dünyanın Güneş çevresinde ki hareketi ve eksen eğikliği  ile oluşmaktadır. Kuzey ve Güney Yarım kürede mevsimler birbirinin zıttı olarak yaşanmaktadır. Yani Kuzey kutbu yazı yaşar iken Güney Kutbu kışı yaşamaktadır. Bir başka deyişle biri ilkbaharı geçirirken diğeri sonbaharı geçirmektedir.

Peki, eksen eğikliği olmasa idi Dünya Güneş etrafında dolanırken, güneş ışınlarının yere düşme açısı değişmeyecek yani sıcaklık değişimleri olmayacak ve bu şekilde mevsimler oluşmayacaktır. Dünyanın güneş etrafında yaptığı yolla yörünge denmektedir. Yörünge üzerinde Dünya Güneş etrafında ilerlerken gece ve gündüz arasından farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Bunun sonucunda her yıl mevsimler meydana gelmektedir. Dört adet mevsim oluşmaktadır. Bunlar İlkbahar, yaz, sonbahar, kıştır. Mevsimler arasında meydana gelen sıcaklık değişimleri Kutup ve Ekvator bölgelerinde çok fazla bir farklılık göstermediğinden kaynaklı sıcaklık farkları pek değişmemektedir. Yani Kutuplarda mevsimler fark etmeksizin her zaman soğuk, Ekvatorda ise her zaman sıcaktır.

Mevsimlerin Oluşması

Dünyanın Güneş etrafın da yaptığı dönüş ile havanın soğuması ve ısınması mevsimlerin oluşmasını sağlamaktır. Dünya Güneş etrafında döner iken açı meydana gelir. Bu açı ile mevsimlerin oluşması sağlanmıştır. Mevsimler de değişiklik meydana gelmese idi tarım faaliyetleri etkilenebilir, iklim değişiklikleri olamazdı ve çeşitli hastalıklar oluşabilirdi. Peki, mevsimlerin değişikliği sonucun da  ise hayvanların göç faaliyetleri oluşabilir, tarımsal faaliyetler değişiklik gösterebilir, bitkiler yaz aylarında daha da canlanmaktadırlar. Bir başka deyişle mevsimler Dünyanın kat ettiği yola yörünge denmektedir. Yörüngenin oluşturduğu düzlem ise yörünge düzleme ise denilmektedir.

Dünyanın yörünge etrafında dönüşü ile Dünyanın Güneşe olan uzaklığı değişim gösterebilmektedir. Dünya dönerken Güneşe yaklaşırken dönüşü hızlana bilmekte, Güneşten uzaklaştığında ise dönüş hızı azalmaktadır. Sıcaklık farklılıklarına göre bir yılı 3 aylık kısımlara ayrılmıştır. Kış ayları Aralık, Ocak, Şubat- Yaz ayları Haziran, Temmuz, Ağustos tur. Dünyanın Güneşe olan uzaklığı değiştikçe mevsimler oluşmaktadır. Mevsimler Dünyanın yörüngesinin ve eksen eğikliğinden kaynaklı yılın bazı dönemlerin de Güneş ışınları bir yarım küreye daha dik gelecek, diğer yarım küreye daha eğik gelecektir. Bu sayede mevsimler oluşacaktır.

Ek Bilgi

Ek bilgi olarak; Sadece Dünya da değil diğer gezegenlerde de çeşitli mevsimsel döngüler olsa bile ancak yaşam için elverişli koşullar Dünyadan başka hiçbir gezegende sağlanmamaktadır. Bir genel kültür bilgisi olarak herhangi bir gezegen yıldızın çevresinde ne kadar yüksek hız da dönüyor ise o kadar da basık bir yörüngeye sahip olabilmektedir.

İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir