1. Anasayfa
  2. Coğrafya

Dimyat Nerededir? Dimyat Nerenin İlçesi?

Dimyat Nerededir? Dimyat Nerenin İlçesi?
0

İçindekiler

Dimyat nerededir?; Bir liman şehri olan Dimyat, Mısır’ın merkez ilidir. Dimyat Nil Deltası’nın Akdeniz’e döküldüğü doğu koludur ve Kahire’nin yaklaşık 300 km kuzeyinde bulunur. Akdeniz’e kıyısı olan Dimyat, 1029 km² yüz ölçümü ile Mısır’ın en küçük illerinden biridir. 

Dimyat’ın güneybatısında harika meyve bahçeleri vardır. Dimyatın kıyıları Nil Nehri’ne ve Akdeniz’e bakar. Dimyat limanı Mısır’ın en aktif ve önemli ticaret noktalarından biridir. Süt ürünleri ve pirinç fabrikalarının yanı sıra mobilya, deri, tekstil ve şekerleme sektörleri ile tanınan bir sanayi merkezidir. 

Dimyat Nerededir? Dimyat Nerenin İlçesi?

Dimyat aslında bir ilçe değil, Mısır’a merkezlik yapan bir şehirdir. Orta Çağ boyunca bir ticaret limanı olarak gelişmiştir. Haçlı seferleri sırasında Hıristiyanların eline geçen Dimyat, Memlükler tarafından tahrip edildikten sonra binalar Osmanlı Dönemi’nde yeniden inşa edilmiştir ve çoğu hâlâ kullanılabilir durumdadır.

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Ne Demek?

Dimyat pirinci ve pirinç fabrikaları ile ünlüdür. Zamanında bulgurdan daha yüksek değeri olan pirince olan ilgi artmış. Bulgurdan daha çok ticareti yapılır olmuş. Değerli görülen pirinci elde etmek isterken bulgur geri planda bırakılır ve bulgur tüccarlarına satılarak kazancıyla pirinç alınıp satılmaya başlanır. Ancak bazı beklenmeyen olaylar gelişir ve daha kârlı bir iş yapayım derken elindekilerden de olunur. 

İşte Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da bu anlama gelir. Bazen daha iyisinin olmasını isteriz ve elimizdekinin kıymetini bilmez, elimizin tersiyle iteriz. Ancak bir bakmışız her ikisi de elimizden kaymış, gitmiş. 

Dimyat’a Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak Deyiminin Hikâyesi

Pek çok deyim gibi Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminin de bir hikayesi elbette var. Vaktiyle bir Türk taciri Mısır’ın meşhur pirinçlerinden satın almak için Dimyat’a deniz yoluyla gider ve yine deniz yolunu kullanarak yurda dönermiş. 

Yine bir gün pirinç almaya Dimyat’a giden Türk tacirinin bindiği gemi korsanlar tarafından yağmalanır. Pirinç almak için yanında getirdiği bütün altınlarına el konulur. Elinde beş parası kalmayan tüccar zorlukla yurda dönmüş ancak satacak malı olmadığından iflas ederek memleketine dönmeye karar verir. Memleketi Karaman’a gelir ancak Dimyat’a pirince giderken tarlasındaki bütün buğdayları da bulgur tüccarlarına satmıştır. Böylece tacir hem pirinci alamamış hem de evdeki bulgurdan olmuştur. 

Dimyat’ta Yemek Kültürü

Mısır mutfağı denilince akla zengin bir mutfak gelmez. Ağırlıklı olarak baklagiller ve sebze gibi gıdalara yer verilir. Aroma olarak soğan ve sarımsak pek çok yemeğe konulur. Her yemeğin yanında mutlaka ekmek vardır. 

Yemek pişen yerlerde ağır kokulara rastlayabilirsiniz. Bunun nedeni elbette sarımsak ve baharattır. Mısır, Dimyat mutfağı Türkiye ile kıyaslandığında neredeyse 5 kat daha fazla baharat ve sarımsak kullandıkları söylenebilir.  

Falafel (Ta’meya) Mısırlıların en çok tükettiği yemektir. Türkçe isim verilecek olsa bakla köftesi olarak tabir edilebilir. Hazırlanan bakla ekmeğin içinde servis ediliyor. Koşari (Koshary) ise restoranların menülerinde rastlayabileceğiniz bir lezzet. 

Koşari Mısır mutfağının en çok övülen yemeğidir. Ancak pişirmesi de bir o kadar zahmetlidir. Öyle ki pilav, yeşil mercimek, makarna ve nohut her birinin ayrı ayrı pişirilmesi gerekir. Ardından domates sosu, kızartılmış soğan ve sirkenin üzerine eklenmesi ile servis edilir. 

Shawarna ise Türk dönerinin daha fazla baharat ile zenginleştirilmiş bir halidir. Köfte ve kebap Dimyat, Mısır’da tüketilen yiyecekler arasındadır. Ancak tıpkı dönerde olduğu gibi bol baharat ile harmanlanır. Sayadeya ise Mısır’ın en bilinen balık yemeğidir diyebiliriz. 

Zeytinyağlı dolma olarak adlandırabileceğimiz Mahşi ise daha çok kabak, biber ve patlıcan ile yapılır. İç harcında taze kişniş, soğan, maydanoz, domates ve pirinç kullanılır. Başlangıç yemeği olarak ise Baba Gannuj yani tahinli patlıcan servis edilir. 

Tatlılar arasında ise en çok sevilen ve tüketilen Umm Ali’dir. Bir tür sütlü ekmek tatlısı olan Umm Ali, puding kıvamındadır ve içerisinde çok çeşitli malzeme vardır. Bir nevi badem, çam fıstığı, Antep fıstığı, kuru üzüm ve vanilyanın ekmek ve manda sütü ile birleştirilmiş halidir. 

Naneli çay ise Dimyat, Mısır’da en çok tüketilen içecektir. Hibiskus çiçeğinden bir şerbeti de vardır. Hafif tatlımsı ve ekşimsi bir tattadır. Şeker kamışı suyu ise yörenin bir diğer içeceğidir. Firavunlar dönemine ait bulgularda rastlanan bir tarif ile antik bira da yapılmaktadır. 

Dimyat Sofra Kültürü

Ülkenin %90’lık oranıyla geneli Müslüman, %10’a yakını ise Hıristiyan’dır. Bölgesel olarak değişkenlik gösterse de davetlilere yemekten önce daha çok kokteyl ikram edildiği bilinmektedir. Sebze, et, pirinç ve çorba ile birlikte sofrada mutlaka ekmeğe de yer verilir. Yemekten sonra ise naneli çay veya kahve içilir. 

Mısır’da davetlilerin yemek için eve giderken çikolata veya çiçek gibi hediye götürmesi önem verilen bir davranıştır. Ayrıca Mısırlılar kafelerin veya sokak satıcıların hazırladığı atıştırmalıklardan sıklıkla alırlar. Sokak satıcılarında genellikle Falafel veya Koşari gibi yiyecekler bulunurken; çilek, muz, nar, şeker kamışı, mango ve amberçiçeği gibi bitkilerin sularını satan sokak satıcılarına da rastlayabilirsiniz.  

5/5 - (1 vote)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir