İçindekiler
Bu yazıda çörek otu nerede yetişir sorusunun cevabına ve çörek otu hakkında bazı kısa bilgilere ulaşacağız. Çörek otunun bir çok hastalığa karşı faydası olmasının başlıca sebeplerinden biri içerisinde bulunan vitamin ve minerallerdir. Zengin bir vitamin kaynağı olan çörek otu A, H, C, B1, B2 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Çörek otu açık mavi renkli olup saçaklı bir şekle sahiptir. Hemen hemen her iklime dayanıklı olarak yetişen bir bitkidir.
Siyah tohumları ve yassı oval şekli ile 20-30 santimetre boylarına kadar ulaşabilir. Meyveleri bol tohumlu olan çörek otu dik gövdli ve 8 yapraklı bir bitkidir. Türkiye’de iki çeşit olarak yetişen çörek otu şam çörek otu ve kır çörek otu olarak adlandırılır.
Çörek Otu Nerede Yetişir?
Çörek otu Türkiye’de, Güney Avrupa ülkelerinde, Hindistan’da ve Afrika’nın belirli bir kısmında yetişir. Türkiye’de sık karşılaşılan bir bitki olan çörek otu aynı zamanda 2000 kadar farklı türe sahip bir bitkidir. Genellikle Kuzey Yarım Küre’de bulunan tropik bölgeler dışında kalan yerlerde otsu olarak karada ve suda yetişir.
Çörek otu bol güneşli arazilerde ve ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Çörek otunu ekildiği toprak ise kumlu ve az killi olmalıdır. Verimli topraklarda yetiştiği de görülür. Çörek otu ekilirken ilkbahar aylarında olabildiği kadar erken ekilmelidir. Tohum ile yetiştirilen çörek otu her sene sonunda tohumlarını döker ve olduğu yerde tekrar yetişebilir. Çörek otu bitkisi aynı zamanda düzenli olarak sulanması gereken bir bitkidir. İlkbahar aylarında yetiştirildiği toprağın cinsine göre gübre ilave edilmesiyle daha verimli yetişir. Çörek otunun kapsülleri patladıktan sonra ise bitkinin hasadı yapılmaya başlanır.
Çörek Otu Türkiye’de Nerede Yetişir?
Çörek otuna olan talep her geçen gün artış gösterdiği için Türkiye’de üretilen alanlar artış göstermektedir.
Çörek otu Türkiye’de en çok yetiştirilen şehirler;
-Gaziantep
-Hatay
-Osmaniye
-Adıyaman
-Burdur
-Kahramanmaraş