1. Anasayfa
  2. Bilişim

Bulut Teknolojisi Nedir Nasıl Çalışır?

Bulut Teknolojisi Nedir Nasıl Çalışır?
0

İçindekiler

Bilindiği gibi artık eskiye nazaran çok daha büyük dosya boyutlarıyla işlemler yapılmaktadır. Hem çalışma ortamında hem de normal yaşantımızda birçok video ve fotoğraf gibi birçok veri telefonlarda tabletlerde ve bilgisayarlarda depolanıyor. Fakat bazı durumlarda kullanılan cihazların kapasiteleri artık yetmemeye başlıyor. Bu durumda kullanıcıların yardımına cloud adı verilen bulut teknolojisi yetişiyor. Bulut teknolojisi en sadece biçimiyle herhangi bir kuruluma gerek kalmadan web tabanlı uygulamalar üzerinden depolama kolaylığı sağlayan çevrim içi bir depolama hizmetidir.

İnternet üzerinde barındırılan tüm uygulama ve verilerin sanal ortamda bulunan bir cihaz içerisinde yani en çok bilinen ismiyle bulutta depolanması ve saklanmasıyla birlikte internete bağlı olunan cihazlardan her an, her yerde yedeklenen programlara ve verilere rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilen hizmetin bütününe bulut teknolojisi (cloud) denilmektedir. Kullanıcılara iş ve gündelik yaşamlarında rahatlıklar sağlayan ve bunun yanı sıra donanımsal sıkıntılardan da kurtaran bulut teknolojisi yaşamımıza gireli yaklaşık olarak 7 yıl oldu ve online dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri konumuna geldi.

Bulut Teknolojisinin Sağladığı Faydalar

Bulut bilişim imkanının var olmadığı zamanlar veriler 2,5 veya 3,5 inç boyutundaki HDD’ ler üzerinden backup işlemi yapılarak depolama sağlanıyordu. Bireysel olarak yedeklenme ihtiyacı duyulan veriler GB olarak yer tutsa dahi artık yüksek boyutlardaki veriler bulut teknolojisi sayesinde kolaylıkla depolanabiliyor. Bunun yanında bu işlemleri kurumsal firmalar ya da holdingler açısından düşünülürse eski teknolojiye göre imkansız olarak bakılacak derecede yüksek boyuta sahip dosya ve veriler yedekleme sayesinde saklanabiliyor.

Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışmaktadır?

Akıcı kullanıma sahip olan, bulut ile telefon, tablet ve bilgisayarların etkileşimine izin veren ve kullanıcı ile sistem arasındaki iletişimi sağlayan bir ara yüz ile bağlantı kurulmaktadır. Kullanılmakta olan bulut teknolojisinde sanallaştırma, sunucuların sayısının artmasına olanak sağlamaktadır. Mevcut olan sanal makine içerisindeki veriler rahat bir şekilde farklı bir cihaz içerisine transfer edilebilmektedir.

Bulut sisteminde çoklu yedekleme alanlarının kullanımı sayesinde bilgilerin güvenliği de artmaktadır. Kullanıcıların ayrı bir sistem kurmaması ve her kullanıcının ayrı cihazdan giriş yapması sebebiyle de bu sunucuların bakım işlemleri de kolay bir şekilde tamamlanmakta ve kullanıcılar mağduriyet yaşamamaktadır.

İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir