İçindekiler
Basketbol Sporunun Tarihi
Basketbol oyunu, Dr. James Naismith tarafından 1891’de Amerika’da keşfedilmiştir.
Zaman İçinde Oynanmasında ki Değişiklikler Nelerdir?
İlk oyun oynandığında 7 kişilik takımlar halinde 20 dakika süreyle oynanmıştır.
Fakat zaman geçince basketbol sporu da bilimin ve teknolojinin ilerlemesi ile 5’er kişilik 2 grup halinde oynanmasının daha iyi olduğu anlaşılmıştır.
Dünya genelinde futbol sporunun haricinde ikinci sırada yer alan milyonlarca taraftarlı olan bir Spor dalıdır basketbol.
Basketbol sporu o kadar çok insanı etkilemektedir ki özellikle de NBA yıldızlarının hayatları, yaşamları, yemeleri, içmeleri, giyimleri, kuşamları hatta özel hayatları bile diğer takipçileri çok fazlasıyla meraklandırmaktadır.
Basketbol Oyununu Oynamak İçin Gereken Araç Ve Gereçler
- Pota ve bulunduğu diğer aksamlar parçalar
- Filenin takıldığı Sepet (pota)
- Scoreboard
- 24 saniye göstergesinin olduğu cihazı
- Sayım cetveli ile topa sahip olma sırasını gösteren form
- Basketbol topu
Nasıl Oynanır?
Basketbol 5’er kişilik takımlar halinde oynanır. Bu oyunun oynandığı sahanın uzunluğu 30 metredir eni 15 metredir. Ortadan ikiye ayrılmıştır. Zemini serttir. Maç hava atışı ile başlar. Takmların ikisinin de en az 5 oyuncu ile sahaya çıkmak zorunluluğu vardır.
Basketbol maçındaki amaç 5’er kişilik gruplar halinde oluşturulan takım oyuncularının kendi aralarında oluşturmuş oldukları taktiksel hareketler ile basketbol topunu 3m, 5cm yüksekliğindeki ve 45 cm. Çapındaki potadan içeri geçirmek ve sayı üretmektir.
Basketbolda Süreler
- Basketbolda bir oyun 10’ar dakikalık 4 periyot halinde oynanmaktadır.
- Üçlü periyot arasında 2 dakika ara verilir.
- 3 periyot ile 3 periyot arasındaki zaman dilimi 15 dakika olarak belirlenir ki bunun adı devre arasıdır.
- Devre arası verildikten sonra iki takımın oyuncuları daha önce savunmuş oldukları potaya bu sefer sayı atma girişiminde bulunurlar. Yani bir nevi takımların kaleleri değişmiş olur.
- Basketbol takımlarının ilk 3 periyotta 1 kez son periyotta ise 2 kez alma hakları mevcuttur.
Yazının başında belirtildiği gibi 24 saniye çizelgesinin olduğu gösterge panelindeki amaç şudur takımlar, 24 saniye içinde hücuma geçmek zorundadırlar. Bu da şu anlama gelmektedir hücuma geçen takımın oyuncuları 8 saniye içinde kendi ceza sahalarının dışına çıkmak zorundadırlar.
Basketbol oyuncusu topu eline aldıktan sonra 5 saniye boyunca sürmek, sayı atmak ya da pas vermek zorundadır. Yani top basketbol oyuncusunun eline geçtiği zaman 5 dakika içinde toptan kurtulmanın yollarını aramaya bakmalıdır.
Şut atışı, 3 sayı çizgisi olarak adlandırılan düzgün çizginin dışında yapılmış ise 3, bu çizginin içerisinden yapılmış ise 2 sayı kazanılır. Bir takım bir periyotta 4 gol hakkını doldurursa hücum faul hariç ondan sonra yaptıkları her farklı serbest atış ile cezalandırılır.
Serbest atış çizgisinde yapılan atışlar bir sayı olarak değerlendirilir. Bir oyuncu 5 faul yaparsa oyun dışı kalır yerine yedek kulübesinde bulunan 7 oyuncudan biri girer ve takım Koçları sınırsız olarak bu oyuncuları değiştirme hakkına sahiptirler. Oyuncu değişikliği için tek kural oyunun Durmuş olmasıdır. Oyun tamamlandığında eşitlik var ise 5 dakikalık uzatma devresi oynanır. Eşitlik yine bozulmaz ise 5 dakika daha oynanır ve eşitlik bozulunca ya kadar sürer.