Arıları diğer tür canlılardan ayıran en belirgin özelliği bal yapmasıdır. Doğada bulunan bin bir çeşit çiçekten aldıkları çiçek tozlarını kendi emekleri ile bal gibi bir besine çeviren arılar çok çalışkan canlılardır. İnsanlar için oldukça faydalı olan balın kaynağı arıların oluşturdukları petek içerisindeki bal özü oluşumu vardır.
Petekler arıların evleridir. Bal peteği muhteşem bir şekle sahiptir. Arıların beyin yapısının farklı çalıştığı ve çok zeki canlılar olduğu petek yapısından da anlaşılmaktadır. Altıgenin sahip olduğu alanda alan kayıpları en azdır. Bu sebeple arılar altıgen şeklinde petekler yapmışlardır. Yani daha çok bal mumu veya bal özü depolamak için en uygun şekildir.
Bal Peteğinin Geometrik Şekli
Bal peteği 6 köşe ve altı kenardan oluşan bir yapıdadır. Bu şekle geometride altıgen ismi verilir. Altıgenler üçgenlerin birleşiminden de meydana gelebilir. Geometri de altıgenler eşit açılı olurlarsa eğer eşit kenarlı da olurlar. Ancak arıların yaptıkları bal peteğinde ki açıların eşit olup olmadığının bilinmesi zordur. Böyle bir araştırma daha önce yapılmışmıdır bilinmez. Ama biline bir gerçek vardır ki arılar geometri kavramları hakkında da bilgi sahibi olan canlılardır.
Arıların oluşturdukları bal petekleri kendi vücutlarının içerisine sığabileceği boyutlardadır. Bu altıgen şeklinde olan bal petekleri yayana bitişik durumdadır. Pek çok altıgen bal peteğinin birleşmesi sonucu devasa büyüklükte bal peteği oluşturulabilir. Arılar bu anlamda eşsiz bir mimari yaklaşım sergilemektedirler.