İçindekiler
Atatürk orduya hangi rütbeyle katılmıştır? sorusun cevabını bu konumuzda yanıtlayacağız.
Atatürk ilk olarak teğmen rütbesi ile harp okulundan mezun olmuştur. Atatürk’ ün sınıf numarası ise 1283′ tür. Harp okullarında halen 1283 numarası kimseye verilmez ve kulelide ki odası kapalı bir şekilde muhafaza edilmektedir. Atatürk daha sonra yüzbaşı rütbesiyle harp akademisini bitirmiştir. 1905 ve 1907 yılları arasında Şam 5. ordu emrinde görev yapmıştır. 1909 yılında hareket ordusunun başına geçerek Kurmay Yüzbaşı rütbesini aldı. Daha sonraları ise 1910 yılında Fransa’ ya gönderildi ve Picardie manevrasına katıldı. 1911 yılında Genelkurmay başkanlığına atandı ve İtalyanlara karşı tomruk savaşını kazanmıştır.
Rütbe itibariyle ordular onun emrinde olsalar dahi askerleri tarafından çok sevilir ve saygı duyulurdu. Atatürk 6 Mart 1912 yılında Derne komutanlığına getirildi. 1912 yılında Binbaşı rütbesini alarak başarı basamaklarını birer birer hızlı ve kararlı adımlarla tırmanıyordu. 1913 yılın da Sofya’ya Ateşe olarak göreve getirildi. 16 Şubat 1913 tarihinde Atatürk Sofya da görev yaparken Yarbay rütbesine getirildi. 1915 yılında Albay, 1 Nisan 1916 yılında Tuğgeneral, 6 Mart 1917 yılında ise Tümgeneral olarak görev yaptı. Canından çok sevdiği vatanı ve ordusu için daha fazla hizmet edebilmek için 8 Eylül 1919 yılında yayınladığı bildiriler ile görevinden ve ordudaki yerinden istifa etmiştir.
Atatürk Ve Ordusu
Atatürk için ordu çok önemli bir etkendi. Düşman işgalinde bilfiil işgal altında ki toprakları alabilmek için zekice hamleler yapması gerekiyordu. Nitekim doğru hamleler ve üstün zekâsı ile savaşta ki politik konum olan orduyu eski günlerine taşımış ve halkın da desteği ile yeni bir ordu kurmuştur.
Atatürk Zekâsı
Atatürk zekâsı ve bilgisi ile orduda ve sınıfında hemen sivrilmişti. Harp okulun da dahi sınıfta ki başarılarından dolayı onu sınıf çavuşu olarak seçmişlerdi. Zekâsı onu her yerde başarıya götürüyordu. 19 Eylül 1921 yılında TBMM tarafından Gazilik ve Mareşallik unvanı verilmiştir.