1. Anasayfa
  2. Coğrafya

Akdeniz Bölgesi Hakkında Bilgi

Akdeniz Bölgesi Hakkında Bilgi
0

İçindekiler

Akdeniz Bölgesi Nerededir?

Akdeniz Bölgesi, ismini güneyinde bulunan denizden alır. Türkiye’nin yedi bölgesinden biridir. Güneyde genişliği 120-180 kilometre arasındadır. 1542 kilometrelik uzunluğu ile şerit gibi uzanır. Bölge Türkiye topraklarının ‘den oluşur. Batıda Köyceğiz’den başlar, doğuda Hatay şehrinin Basit Burnu’na kadar gider.

Akdeniz Bölgesi Yeryüzü Şekilleri Nasıldır?

Toros Dağları ve platolar bölgede geniş yer tutar. Bu nedenle bölge çoğunlukla engebeli ve dağlıktır.

Toros Dağları, üçüncü jeolojik dönemde oluşan Alp-Himalaya sisteminden genç kıvrım dağlarına aittir. Bölgede en çok yer kaplayan dağlar Batı ve Orta Toroslardır.

Dağlar kıyıya paralel uzandığı için dalgalar dağları aşındırarak yalıyarların çok olmasına neden olmuştur. Ayrıca dağların kıyıya paralel olması iç bölgelerle ulaşımı güçleştirmiştir. Bu sebeple ulaşım bazı geçitlerle sağlanır.

Bu geçitler hakkında bilgi vermek gerekirse: Göller Yöresi ile Antalya arasında bağlantı kuran Çubuk geçidi, Silifke ve İç Anadolu arasında Sertavul, Amik Ovası ile İskenderun’u Belen geçidi, İç Anadolu ve Çukurova arasında bağlantıyı Gülek geçidi sağlar.

Akdeniz Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü Nasıldır?

Bölgeye Akdeniz iklimi hakimdir. 18 derece yıllık sıcaklık ortalamasına sahiptir. Yazlar kuraklığa sebep olacak kadar sıcak ve kışları yağışlı, ılık geçer. Akdeniz kış mevsimi en ılık geçen bölgedir. Kıyıdan içlere doğru yükseldikçe sıcaklığın düşmesine bağlı olarak yağış miktarı artar. Göller Yöresi ve Teke Yöresi karasal iklimin görüldüğü yerlerdir.

Bölgenin bitki örtüsü 800 metre yüksekliğe kadar makidir. Maki, mersin, defne, zakkum ve zeytin gibi aşırı sıcağa dayanabilen bitkilerden oluşur. Makinin ardından 2400 metreye kadar ağaçlar gelir. Ağaçlardan sonra dağ çayırları bulunur.

Akdeniz Bölgesi Kaç Bölümden Oluşur?

Türkiye genelinde 21 tane bölüm vardır. Akdeniz bölgesi bunlardan ikisine sahiptir. Bu Adana ve Antalya bölümleridir. Bu iki bölüm birbirlerinden ekonomik, nüfus, yerleşme ve yeryüzü şekilleri gibi nedenlerden ayrılır. Bu iki bölümü detaylı incelemek genel kültür bakımından yararlı olabilir.

Adana Bölümü

Bu bölümde Osmaniye, Hatay, Kilis, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş illeri yer alır. Antalya Bölümü’nden daha büyüktür. Taşeli Platosu ‘nu, Orta Torosları ve Çukurova’yı içine alır.

Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip Çukurova ve Amik Ovası bu bölümdedir. Ülkede en az nüfusun yaşadığı Taşeli Plato ‘su Göksu Nehri ve kollarıyla derin vadilere bölünmüştür. Ayrıca Asi, Seyhan, Ceyhan ve Göksu akarsuları vardır.

Bu bölgede: Pamuk, mısır, pirinç, susam, yerfıstığı, tahıl, nohut ve turunçgiller yetiştirilir.

Antalya Bölümü

Antalya Bölümü’nde Isparta, Burdur ve Antalya şehirleri bulunur. Teke Platosu, Batı Torosları ve Göller yöresi bu bölümde yer alır. Bölümün büyük çoğunluğu kireç taşıyla kaplı olduğu için çok fazla karstik yapıda yeryüzü şekillerine sahiptir. Elmalı, Acıpayam, Antalya, Manavgat ve Tefenni ovaları Antalya Bölümü’nde yer alır.

Şeker pancarı, buğday, gül, sebze ve anason yetiştirilen ürünler arasındadır.

Side, Aspendos, Perge gibi antik kentleri; Damlataş, İnsuyu ve Karain gibi mağaraları, Düden ve Manavgat gibi şelaleleri turizm açısından önemlidir.

İçerik Faydalı mıydı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir