1. Anasayfa
  2. Biyografiler

Ahmet Haşim Hayatı Kısaca

Ahmet Haşim Hayatı Kısaca
0

İçindekiler

Ahmet Haşim, 1884 ile 1933 yılları arasında yaşamış bir Türk şairidir. Sembolizm ve empresyonizmin öncülerinden olan şair, bu alanda çok sayıda eser yayımlamıştır. Haşim, eğitim hayatını Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır.

1. Dünya Savaşı sırasında yedek subay olarak görev yapan Ahmet Haşim, yaşamı boyunca farklı işlerle uğraşmıştır. Fransızca öğretmenliği, çevirmenlik, köşe yazarlığı estetik ve mitoloji öğretmenliği Haşim’in yaptığı işlerden bazılarıdır. Şiir ilgisi lise zamanlarında başlayan şair 1928 yılında böbrek rahatsızlığı çekmeye başlamış ancak tedavi olamamıştır.

Ahmet Haşim’in Şiirlerinde Görülen Özellikler

Ahmet Haşim’in şiirlerinde ön plana çıkardığı ilk özellik kapalılıktır. Eserlerinde serbest müstezat kullanan şair, şiirde açıklığın gereksiz olduğunu savunmaktadır. Ona göre şiirin anlamı okuyucusunun çıkarımının ne olduğuna bağlıdır. Kapalılığın yanı sıra musiki de Ahmet Haşim’in şiirleri içerisinde yer almaktadır. Şair, hece ölçülerini musiki bakımından yetersiz görmektedir. Yani şiir aynı zamanda müziğin de ahengine sahip olmalıdır.

Ahmet Haşim Eserleri

Ahmet Haşim; şiir, fıkra, sohbet ve gezi alanında farklı türde eser yayımlamıştır. Şairin bilinen ilk şiiri Hayali Aşkım’dır. Haşim şiirlerini iki kitap halinde toplamıştır. Bunlar; Göl Saatleri ve Piyale’dir. Şiir kitapları beş yıl ara ile çıkartılmıştır. Özellikle Piyale’de yer alan bazı şiirler Türk Edebiyatı’nda öncü olarak kabul edilmektedir.

Ahmet Haşim şiirin yanı sıra farklı dallar üzerinde de çalışmıştır. Buna göre şair, fıkra ve sohbet üzerine iki eser yayımlamıştır. Bu eserler, 1926 tarihli Bize Göre ve 1928 tarihli Gurabahane-i Laklakan’dır. Gezi üzerine ise Frankfurt Seyahatnamesi isimli bir yazısı bulunmaktadır.

5/5 - (1 vote)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir